+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 2
PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: WZORZEC MASTINO NAPOLETANO - częściowy + komentarz

1. Zarejestrowany
    Apr 2006
    Siła Reputacji
    5

Nie no... Beatko, nie masz co brać do głowy. Twoje nie są za ciężkie. A ruch ma być płynny, porównywalny do wielkiego kotowatego. Kątowanie ma być dobre i basta, kiepskie kątowanie= kiepskie linie = kiepski ruch.

2. Zarejestrowany
    Oct 2009
    Siła Reputacji
    1

Moje mastisie chodzą bardzo pieknie. Basi chodziło o to ,ze padło stwierdzenie iż prawdziwy mastiś ,a nie " podróbka" porusza się zwaliście ,co nie oznacza wcale ,ze nie bedzie poruszał się pięknie.Chodzi tylko i wyłącznie o to ,ze nie będzie poruszał sie jak np.chart .Zwaliście ,nie oznasza koslawo, tylko jak lew ,albo niedźwiedź.Nie mylmy pojęć ,proszę.

Uploaded with ImageShack.us

3. Zarejestrowany
    Apr 2006
    Siła Reputacji
    5

Cytat Napisał Baśeńka Zobacz post
    Beato z tym to ja się wogóle nie zgodzę. Widziałam bardzo masywne psy, które poruszały się bardzo elegancko. Masa nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli pies ma dobre stawy i kontowanie jego motoryka będzie dobra, a co za tym idzie będzie się płynnie poruszał.
    Tak, z tym się w 100% zgadzam.

4. Zarejestrowany
    Mar 2010
    Siła Reputacji
    1

Mi chodziło o to, Beato, ze napisałaś, że masywny pies nigdy nie będzie się poruszał elegancko tak jak lżejszy, a to bzdura. Lżejszy pies jeśli ma złe kontowanie łap, nie będzie się wcale dobrze poruszał. Za to nawet bardzo masywny jeśli ma dobre kontowanie, będzie się poruszał wspaniale.
    Wszystko zależy czy pies jest prawidłowo zbudowany czy nie.
    Ostatnio edytowane przez Baśeńka ; 15-05-2010 o 10:28

5. Zarejestrowany
    Oct 2009
    Siła Reputacji
    1

Cytat Napisał Baśeńka Zobacz post
    Mi chodziło o to, Betato, ze napisałaś, że masywny pies nigdy nie będzie się poruszał elegancko tak jak lżejszy, a to bzdura. Lżejszy pies jeśli ma złe kontowanie łap, nie będzie się wcale dobrze poruszał. Za to nawet bardzo masywny jeśli ma dobre kontowanie, będzie się poruszał wspaniale.
    Wszystko zależy czy pies jest prawidłowo zbudowany czy nie.
    Moja droga Basiu
    Czytaj ze zrozumieniem - to nie są moje opinie ,tylko autora książki pt." MASTIFY " p.Daniela Capricorna i to było na początku mojego postu

6. Zarejestrowany
    Mar 2010
    Siła Reputacji
    1

Mastisiu ja tą książkę przewertowałam od deski do deski i nic takiego tam nie jest napisane, ani nie dano tego do zrozumienia. No wybacz. Na której stronie to się znajduje, może jakimś cudem ja to przegapiłam.
    Ostatnio edytowane przez Baśeńka ; 12-05-2010 o 14:31

7. Zarejestrowany
    Oct 2009
    Siła Reputacji
    1

No to Basieńko poczytaj jeszcze raz ,strona 21

8. Zarejestrowany
    Feb 2010
    Siła Reputacji
    1

Cytat Napisał Mastisia Zobacz post
    Moje mastisie chodzą bardzo pieknie. Basi chodziło o to ,ze padło stwierdzenie iż prawdziwy mastiś ,a nie " podróbka" porusza się zwaliście......
    A kto hoduje te PODRÓBKI?
    Ostatnio edytowane przez canatare ; 17-05-2010 o 21:11

9. Zarejestrowany
    Mar 2010
    Siła Reputacji
    1

No to Basieńko poczytaj jeszcze raz ,strona 21
    No to nie wiem, czy doczytałaś, że Capricorn napisał to o guście sędziów ze względów na ich ocenę ruchu i nie zgadza się z ich sposobem oceniania, bo mastino powinno być masywne i grubokośćiste, a nie smukłe jak dog.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 2
PierwszyPierwszy 1 2

Uprawnienia