Krótki opis
Kraj
Wielka Brytania
Wzrost
46-53 cm
Waga
13-20kg
Szata
Są dwie odmiany: średniej długości (do 8cm) i krótkowłosa. U obu włos prosty i gruby.
Umaszczenie: czarne, niebieskie, czekoladowe, tricolor, marmurkowe we wszystkich kolorach. Mogą występować białe znaczenia, ale biały nie może dominować.
POCHODZENIE
Wywodzi się z granicy (z ang.borders) angielsko-szkockiej.
CECHY
Pies pracujący w charakterystyczny sposób- ze spuszczoną głową, na przygiętych łapach, z niespotykanym hipnotycznym spojrzeniem. Pracuje pod komendę pasterza. Reaguje na komendy nawet z jednego km. Potrafi pracować również samodzielnie w zagrodzie.
Pod wpływem selekcji wytworzyły się dwie linie- wystawowa, z szatą dłuższą i spokojniejszym temperamentem; użytkowa- z włosem krótszym, mniej "elegancki", z temperamentem pracoholika. Jednak nie należy zapominać, że to psy typowo pracujące i bezczynnie siedząc będą sprawiały kłopot. Są to psy wybitnie inteligentne i muszą mieć zapewnione zajęcie. Sprawdzają się we wszelakich sportach, jako ratownicy, lawinowce, a nawet tropiciele. Zajęty border jest dobrym psem rodzinnym.
Szkolenie: łatwo i szybko się uczyćwiczenia urozmaicone, bezstresowe. Jeden ośrodek w Polsce przygotowuje bordery do pasienia.
To prawda super piesek :grin:
Mi chodzi o własnie taka jedną poglądową fotkę. Ale Gosik jak zarządzi tak będzie. Tylko jak ktoś wchodzi w temat to od razu widać o kim mowa. Myślę, że jedna fotka z opisem to może być. Border jaki jest każdy widzi. Wersja czarno-biała. Jakby co to na mnie proszę zwalić. :P
Pewnie, ze zwalą, a co myslałaś :lol: A tak miedzy nami- nie masz wiecej jego fotek :?:
Spoko zdjęcie do wzorca musi być , bo co czytam i co mam się domyślać jak pies wygląda .
Kilka jeszcze jest, zrobię skany od szczeniorka. :wink:
A pewnie, kynolog po pobieżnym opisie musi wiedzieć o kim gadają, to są zdjęcia dla niezorientowanych :lol: Ale dzięki za uznanie, facet się ucieszy.
Acha uszy mogą być w trzech wersjach- stojące, załamane i klapnięte. Z tym, że obwisłe niektóre organizacje uważają za błąd.
I jeszcze zauważyłam (u innych ras tak tego nie widać) bordery robią "wampirka" tak śmiesznie podnoszą górną wargę i mają taki miły wampirkowaty wyraz.
To ja chcę to zobaczyć na zdjęciu- jak wygląda "miły wampirkowaty wygląd" :lol:
KOCHAM :*:*:* Border collie :*:*:* super wzorzec
[*] Odszedł Mój Kochany Pies[*]
Mike 01.07.91-16.11.06 :( Pamiętamy!