+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2
1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Bloodhound

1. Zarejestrowany
    May 2006
    Siła Reputacji
    6

Bloodhound

Jedna z ras psów, należąca do grupy psów gończych, posokowców i ras pokrewnych, zaklasyfikowana do sekcji psów gończych. Znajduje się w podsekcji dużych psów gończych. Określenie "bloodhound" bierze się od niebywałej zdolności odnajdywania rannej zwierzyny po śladzie jej krwi. Ponieważ jeszcze chętniej tropią człowieka obecnie wykorzystywane są do poszukiwania zasypanych ludzi jako psy policyjne.

RYS HISTORYCZNY
    Nazwa Bloodhound skojarzeniowo wskazuje na psa pracującego "na farbie", czyli idącego za śladami krwi rannej ofiary, jednak wcześniejsza nazwa angielska "blooded hound" oznaczała psa "czystej krwi". Fakt ten znajduje potwierdzenie w historii tej rasy. Współczesne Bloodhoundy są potomkami w głównej linii psów św. Huberta, które przez wiele stuleci były hodowane w klasztorze w Ardenach, całkowicie izolowane od możliwości krzyżowania się z innym psami. Psy św. Huberta bezpośrednio wywodziły się od dawnych gończych psów celtyckich, które opaci, jako zapaleni myśliwi objeli swoją opieką. Aktualnie FCI nie rozróżnia psów św. Huberta i Bloodhoundów, przyjęło dla nich jeden wzorzec, który opisuje psa głównie w typie angielskim.

Istnieją przekazy piśmienne podające, że w XI wieku na Wyspach Brytyjskich istniały psy myśliwskie (bloodhoundy), które mieszano z psami przywiezionymi z kontynentu i wykorzystywano je jako niezrównanych tropicieli m.in. do pogoni za zbiegłymi więźniami. Tego typu psy posiadały głównie wyższe stany w społeczeństwie feudalnym.

WYGLĄD

W roku 2001 wzorzec bloodhounda został zmodyfikowany, kładąc nacisk na użytkowe walory, współczesne psy są nieco lżejsze i sprawniejsze niż te hodowane u schyłku ubiegłego stulecia.

Za najbardziej typowe cechy rasy uważa się:
    * charakterystyczną wąską głowę z wyraźnym guzem potylicznym i z pofałdowaną obfitą skórą (głowa samców jest mocniejsza, a skóra bardziej pomarszczona niż u suk)
    * oryginalny, bardzo wydatny ruch, przypominający swingowanie. Obecny bloodhound nie jest już psem powolnym ani ociężałym, takie psy nie są pożądane w hodowli, która stawia na psa energicznego, szlachetnego, masywnego i kościstego ale nie limfatycznego.

SZATA I UMASZCZENIE
    Krótka sierść. Umaszczenie rdzawobrązowe lub czarno-rdzawo-brazowe. Akceptowane są małe plamy w kolorze białym na ogonie, łapach i klatce piersiowej. Psy o maści płowej muszą mieć wyraźnie pigmentowany nos.

UŻYTKOWOŚĆ

Pies o nadzwyczaj czułym węchu i pasji poszukiwawczej, sprawdza się przede wszystkim jako znakomity sojusznik policji i służb ratowniczych, podczas gdy nie używa się go już do polowań, choć z powodzeniem startuje w konkursach myśliwskich dla tropowców. Jest pierwszą rasą, która została wykorzystana w służbach porzadkowych - miało to miejsce w roku 1805 w Anglii. Dziś bloodhoundy i ich krzyżówki są chętnie używane przez służby śledcze w wielu krajach, przede wszystkim w Wielkiej Brytanii i USA. Sprawdza się także w programach terapii kontaktowej z udziałem zwierząt.
    ZACHOWANIE I CHARAKTER
    Pies św. Huberta ma nieśmiałą, przyjacielską, ale majestatyczną naturę. Bardzo przywiązuje się do swojego Pana, a wobec obcych jest raczej niechętny. Podczas tresury trzeba być dla niego zawsze miłym i nie uciekać się nigdy do kar, bo to go bardzo rani. Agresywne zachowanie są tej rasie obce.

ZDROWIE
    Wymaga sporo ruchu, aby nie tyć.

informacje zaczerpnięte ze strony szarik.pl

No super psy :super:

"Jest twoim przyjacielem, partnerem, obrońcą, twoim psem. Jesteś jego życiem, miłością, przewodnikiem. Będzie twój, wierny i oddany do ostatniego uderzenia serca. Winien mu jesteś zasłużyć na to oddanie"

2. Zarejestrowany
    Feb 2006
    Siła Reputacji
    10

Efektowne psiaki
    Owczarki Szetlandzkie "Iskierka SzetlandówFCI"

3. Zarejestrowany
    May 2007
    Siła Reputacji
    8

Tu znalazłam mnóstwo informacjii : http://bloodhound.aristos.vanti.eu/pl/index.php?id=8

4. Zarejestrowany
    Jun 2006
    Siła Reputacji
    9

ale mają fajne zmarchy :super: . Podobne do basetów tylko nie takie małe i grubaśne ::
    Od czarnego nosa po koniec ogona, pies pokazuje, że chce z nami być – na dobre i złe

Mój pies - serduszko u moich stóp . .

5. Zarejestrowany
    Feb 2007
    Siła Reputacji
    6

świetna rasa, kiedyś za nimi szalałam i zostało mi troche do dzisiaj..

6. Zarejestrowany
    May 2007
    Siła Reputacji
    8

Będą szczeniaczki w tej hodowli , na pewno zadbane i piękne

7. Zarejestrowany
    Apr 2006
    Siła Reputacji
    6

Moje marzenie :super: ale za jakieś 5lat
    C:\Documents and Settings\Właściciel\Pulpit\Marti\baner Martynki.jpg

8. Zarejestrowany