+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 7
1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Temat: Może kundelka??

1. Zarejestrowany
    Mar 2007
    Siła Reputacji
    3

Może kundelka??

Wiecie co, ja sama już nie wiem, jakiej rasy psa wybrac... Im dłużej się zastanawiam, mam więcej wątpliwości co do wyboru rasy.... Tak sobie ostatnio pomyślałam, że może wezmę ''zwykłego'' kundelka? Nie zależy mi na psich tytułach, ale na tym, żeby mój piesek, był zdrowy fizycznie i psychicznie, przyjacielski, żeby mnie pokochał a ja jego... Ni e wiem jednak, skąd takowego malucha wziąć - z popularnej giełdy zwierzęcej (sielanki) się boję, bo przecież wzięłabym praktycznie w ciemno - bez żadnych badań, może z jakimiś wadami, no i nie wiem kim byli jego mama i tata. Najłatwiej pewnie, wg Was, byłoby odwiedzić schronisko - tak, tak, wiem o tym. Boję się jednak zaadoptować psa ukształtowanego, z nieznaną przeszłością. Moja znajoma wzięła psa ze schroniska, po 8 latach spokojnego i względnie szczęśliwego życia z czworonogiem pies ją pogryzł... a ja mam w domu młodsze rodzeństwo, nie chciałabym narażać go na niebezpieczeństwo!

2. Zarejestrowany
    Feb 2006
    Siła Reputacji
    10

Cytat Napisał Tollerka
    Najłatwiej pewnie, wg Was, byłoby odwiedzić schronisko - tak, tak, wiem o tym.
    Całkiem logiczne podejście do sprawy, bardzo szanuje takich ludzi jak Ty. Twoje wątpliwości do giełd zoologicznych, czy nawet wzięcie psiaka ze schronu są też uzasadnione. Oczywiście masa psów wziętych w starszym wieku, to najlepsi przyjaciele człowieka, ale rozumiem Twoje obawy. Tu znowu wkraczamy w temat, że warto jednak ludzi uświadamiać, by kupowali psa rasowego, nie dla tytułów, nawet nie dla hodowli, bo nikt nikogo do tego nie zmusza, ale dla pewności, jacy byli przodkowie psa, jaki pies wyrośnie, jaką będzie miał psychikę itd.

Jestem naprawdę pod wrażeniem Twojego podejścia do sprawy. Wierzę też że podejmiesz słuszną decyzję i doczekasz się swojego najukochańszego czworonożnego przyjaciela, czego Ci z całego serca życzę.
    Owczarki Szetlandzkie "Iskierka SzetlandówFCI"

3. Zarejestrowany
    Mar 2006
    Siła Reputacji
    7

Re: Może kundelka??

Cytat Napisał Tollerka
    Moja znajoma wzięła psa ze schroniska, po 8 latach spokojnego i względnie szczęśliwego życia z czworonogiem pies ją pogryzł...
    W tym przypadku nie zawiniła przeszłość psa lecz jego traktowanie już po schronisku. 8 lat to bardzo dużo i to jest wręcz nie możliwe żeby pies odpowiednio prowadzony nagle sobie przypomniał że 8 lat temu cos się wydarzyło i dlatego pogryzł. Na pewno było mu za dużo pozwalane i odważył się na taki ruch bo coś mu się nie spodobało.
    Możesz wziąć młodego psa ze schroniska, jakiś czas chodzić tam jako wolontariusz i wyprowadzać psiaki, wtedy poznasz kandydata.

Pogryzienie po tak długim czasie może przydarzyć się przy każdej rasie jeżeli będzie cos nie tak w wychowaniu.

4. Zarejestrowany
    Mar 2007
    Siła Reputacji
    3

Dear Gosik - bardzo dziękuję Ci za miłe słowo. Świadomość, że ktoś rozumie moje rozterki, bardzo pomaga. Dziękuję bardzo chciałabym podjąć dobrą decyzję, dlatego myślę o każdym aspekcie takiej a nie innej decyzji. Mam nadzieję, że się uda :lol:

Saba - też tak pomyślałam ale wiesz, jesteśmy tylko ludźmi, więc różne rzeczy przychodzą do głowy... ::

5. Zarejestrowany
    Mar 2006
    Siła Reputacji
    7

Cytat Napisał Tollerka
    Saba - też tak pomyślałam ale wiesz, jesteśmy tylko ludźmi, więc różne rzeczy przychodzą do głowy... ::
    Wiem wiem, jak się człowiek zastanawia dużo to różne rzeczy przychodzą do głowy

6. Zarejestrowany
    Mar 2007
    Siła Reputacji
    3

No właśnie, otóż to. Czasami chyba jak się za dużo kombinuje, to człowiek głupieje... Ale to słuszna sprawa, więc nuszę... chociaż mam mętlik we głowie :glupek:

7. Zarejestrowany
    Mar 2006
    Siła Reputacji
    7

Jak dla mnie to są dwie opcje nabycia psa, obie są na równi słuszne, i nie ma lepszej czy gorszej. Mianowicie, albo pies rasowy z dobrej hodowli, albo kundelek przybłęda czy też ze schroniska.
    Psy z marnej hodowli, nawet z rodowodem, czy kundelki od kogoś ("bo sąsiadce się ładne szczeniaczki urodziły"), nie wchodzą w grę.

Następny mój pies to będzie albo rasowiec nawet z zagranicy jak w polsce nie znajdę odpowiadającej mi hodowli, albo jakaś bida.

8. Zarejestrowany
    May 2007
    Siła Reputacji
    6

Tollerko , jeśli chcesz psa rasowego powinnaś wiedzieć czego od niego oczekujesz( wielkość,pielegnacja, charakter, potrzeby) i co mu możesz zaoferować .Kazdy pies, nawet rasowy natomiast to indywidualna osobowość co też trzeba brać pod uwagę .
    Kundelka z giełdy bym odradzała bo często są zaniedbane i chore. Chociaż widzialam Pana na giełdzie, który mial do oddania 2 przecudne, zadbane, szczeniaczki od suczki ,którą przygarnął razem z nimi. Szukał im dobrych domków , ale zainteresowanie było mierne bo nie sprzedawał bajery,że są to rasowce. Od takiego człowieka wzięłabym psa. Ze schroniska malucha też można wziąść , albo z tymczasu. Tam wolontariusze mogą dużo powiedziec o charakterze podopiecznego , a Tobie to pasuje bądź nie. ŻYczę dokonania dobrego wyboru . A może mogłabym pomóc jakbyś skonkretyzowała swoje oczekiwania ?

9. Zarejestrowany
    Mar 2007
    Siła Reputacji
    3

Interesuje mnie piesek niezbyt duży, przyjacielski i raczej bez tendencji do dominacji. Kiedyś dodałam temat ''Wybór rasy...'' chyba w ''Psich tematach'', tam wszystko opisałam, a więc jakbys chciała to zajrzyj tam Pusiu, zapoznaj się i wtedy może coś wymyślisz :super:

10. Zarejestrowany
    Mar 2007
    Siła Reputacji
    3

A tak w ogóle to dodając tamten temat spodziewałam się wielu odpowiedzi od właścicieli małych rasowców (bo ich chyba tutaj nie brakuje??), ale niestety nie dostałam ich wiele... :zalamany:

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 7
1 2 3 ... OstatniOstatni