+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 2
PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Wady - ważne i ważniejsze

1. Zarejestrowany
    May 2009
    Siła Reputacji
    4

Ja chyba? jednego wybitnego psa.

2. Zarejestrowany
    May 2007
    Siła Reputacji
    8

Cytat Napisał Grand Zobacz post
    a co wolicie jako hodowcy? cały równy dobry miot czy jednego wybitnego psa a resztę przeciętną?
    W dobrym , wyrownanym miocie zawsze sie znajdzie jakies wybitne szczenie W sumie , nie mialam tak ,zeby wystepowały jakies drastyczne różnice w wygladzie szczeniat - częściej w poźniejszej wielkości - ale to zrozumiale i normalne w mojej rasie

3. Zarejestrowany
    Feb 2006
    Siła Reputacji
    10

Jeszcze zależy co Grand ma na myśli mówiąc "równy" - czy to że wszystkie po "równo" są przeciętne, czy miot jest "wyrównany" bo wszystkie szczeniaki mają jednakową wagę bo ja to się cieszę jak mi się rodzą mniej więcej jednakowe szczeniaki i równo rosną, a nie że jeden ma 300 gram a drugi 150

No ale jak bym miała wybierać - 1 wybitny to zawsze "wybitny"
    Owczarki Szetlandzkie "Iskierka SzetlandówFCI"

4. Zarejestrowany
    May 2007
    Siła Reputacji
    8

Tak , to prawda , z tym ,ze na 100% bedziesz widziala jaki jest jak juz dorosnie , szczeniaki zmieniają się jak w kalejdoskopie , dobrze jest jak prognozy sie sprawdzaja , ale nie zawsze tak jest . Wazne bardzo sa geny , ale i to w czyich rekach jest pies , jak sie o niego dba i przede wszystkim wazne jest bywanie na wystawach w celu oceny przez fachowcow i udokumentowanie tej oceny.
    Ja musze powiedziec ,że jedna z moich najpiekniejszych suczek nigdy, niestety , nie byla wystawiana / własciciele nie byli zainteresowani/ a jeden z wybitnych pieskow był w życiu na 4 wystawach gdzie dostał 4 CACIBy i na tym zapal wystawowy włascicieli się skonczył...Pewnie jeszcze go wystawią ... w weteranch....
    Oba jednak mają bardzo dobre, kochające domy i to jest wazne.
    Ostatnio edytowane przez Pusia ; 19-10-2009 o 18:08

5. Zarejestrowany
    May 2007
    Siła Reputacji
    8

Wracając jeszcze do tematu przewodniego o wadach waznych i mniej , to jak wiadomo - nikt idealny nie jest , wady też bywaja rozne i nikt od nich calkiem wolny nie jest . Kwestia co mozemy zaaprobowac , a co absolutnie nie moze być tolerowane :
    Do grupy pierwszej ja zaliczam np . przepukline pepkowa , ktora jest defetkem rozwojowym , a nie dziedzicznym i w zasadzie nie stanowi zagrozenia dla zdrowia ,
    niewielkie przebarwienia siersci , lub niesymetryczne umaszczenie kolorowych psow .
    Ludzie myla pojecia - co w danej rasie jest niepożądane , a co stanowi wadę.

Do drugiej grupy można juz zaliczyc wady zgryzu ,czy wnetrostwo , choc one , mimo ze calkowicie eliminują psy z wystaw to rownież nie zagrażają zyciu . Powazne wady to juz wszystkie z ktorymi komfort zycia psa stoi pod znakiem zapytania , albinotycznośc , przenoszenie powaznych chorob genetycznych uniemozliwiajacych normalne zycie - slepota, nieprzyswajanie jakichs skladnikow pokarmowych, brak jakichs enzymow , wady serca.
    Czasem lepiej wybrac na ojca szczeniat psa z drobnym defektem umaszczenia niż idealna , bombową niespodziankę , ktora , mimo,ze cudna - nie wiadomo co nam przyniesie.
    Wiele osob uważa,ze po rodzicach zblizonych do idealu rodza sie same idealy , a tu mozna sie srodze rozczarowc . Nie mowię żeby rozmyslnie kojarzyc nieciekawe psy .
    Ale jesli sie wam jakis pies podoba - zobaczcie jego dzieci zanim zdecydujecie sie na krycie , jeśli wpadnie Wam w oko jakis młodzieniec - warto zobaczyc jego rodzicow , bo wnuki , najczęściej udaja sie do dziadków )))))

6. Zarejestrowany
    Oct 2009
    Siła Reputacji
    1

Czytałam z bardzo wielkim zainteresowaniem i moze jeszcze ja napiszę parę słów.

Pisaliście o dysplazji. Dysplazji nie dziedziczy się w prostej linii ,tzn z rodziców na dzieci.Robiono przez wiele,wiele lat badania ,m.in. w Szecji i w Niemczech i co stwierdzono ?????? , że kryjąc dwa osobniki z HD-A , możemy doprowadzic do tego ,że w I-ym i II-im pokoleniu może urodzic się więcej osobników z HD-C , a nawet z HD-D ,niż z pary np. HD-A x HD-C.
    Dysplazja przeważnie wychodzi po dziadkach ,lub ciotkach ,wujkach ,albo kuzynach. U mnie w miocie ze skojarzenia HD-A x HD-B urodziły sie : jedno szczenię z HD-C , jedno z HD-B i trzy sztuki z HD-A.A wydawałoby się ,że HD-C wogóle nie powinno zaistnieć. Genetyka ,to jedno ,ale prowadzenie psiaka do roku ( mówię o moich naplutach ) ,to drugie. U wielu mastifów występuje dysplazja urazowa.To ciężka rasa i czasem nowi właściciele ,mimo wielu próśb i " nauk " ,nie potrafią ich odpowiednio poprowadzić - złe odżywianie , za intensywny ruch ,złe witaminy ,albo przewitaminowanie itd. itp..

A wracając do krycia.
    Dla mnie ważny jest rodowód i linia z której pochodzi samiec , jego wygląd i ruch i przede wszystkim charakter - nie może byc agresywny.
    Na tytuły i osiągnięcia z polskich wystaw nie patrzę ,bo to nie jest dla mnie wyznacznik.Ważną sprawą jest oczywiscie to ,czy psiak nie niesie ze sobą chorób genetycznych , bo np u niego mogą być niewidoczne ,natomiast linia z której pochodzi ,jest nimi obciążona - choroby serca , dysplazja, itd.

7. Zarejestrowany
    May 2007
    Siła Reputacji
    8

No i wazne zeby zobaczyc jego dzieci np z innego krycia. Co do dysplazjii to jakby się dziedziczyla prosto to penwie już by udalo się ją wyeliminowac .
    Z kolei eliminowanie jednej wady moze pociągnac za soba wystapienie innej , czasem gorszej np .eliminując wady serca u Cavalierkow uzyskano co prawda psy ze zdrowym sercem ale podatne na syrignomeylię / zespół Arnolda-Chiariego/, ktora przysarza psu cierpien i w końcu uniemożliwia zycie w ogole. Dlatego jesli mamy np pieska ciut niesymetrycznie umaszczonego czy suczkę z niewielka przepukliną pępkową to nie narzekajmy bowiem psy idealne nie istnieja

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 2
PierwszyPierwszy 1 2